Növényi hatóanyagok extrakciója mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékokból
Témavezető: Vági Erika (Extrakciós és Nagynyomású Műveleti Kutatócsoport, vagi.erika.maria@vbk.bme.hu)
A project célja, hatóanyagokban gazdag kivonatok előállítása különböző extrakciós módszerekkel mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékokból, melléktermékekből. Alkalmazott módszerek: oldószeres extrakció, ultrahanggal segített extrakció, vízgőz desztilláció, szuperkritikus extrakció, in vitro antioxidáns tesztek és spektrofotómetriás vizsgálatok. |
Részletes leírás
Helyszín: KKFT Tanszék, Extrakciós és Nagynyomású Műveleti Csoportjának kutató laborjában (DCs épület)
Email:
Mezőgazdasági- és élelmiszeripari hulladékok, melléktermékek még számos értékes komponenst tartalmaznak, amelyek nincsenek meghatározva, mennyiségileg kimérve, viszont ezek nagy mennyiségben keletkeznek feldolgozási illetve különböző gyártási folyamatokban. Napjainkban ezek a hulladékok a komposztra, szemétlerakóra kerülnek, vagy állati takarmányozásra használják fel őket. Zöldségek, gyümölcsök héja, magjai színezékekben, antioxidáns fenolos vegyületekben illetve antimikrobás hatású anyagokban gazdagok. Ezen komponensek ismeretében hasznos lehet ezek kinyerése és hasznosítása, ezzel csökkentve a végső hulladék mennyiségét.
Kutatócsoportunk egyik feladata, olyan módszerek fejlesztése, amelyekkel környezetet kímélve ezen értékes komponensek kinyerhetők, koncentrálhatók és tiszta formában előállíthatók, úgy hogy ezek élelmiszerekben, kozmetikumokban és/vagy gyógyszeriparban hasznosíthatóvá váljanak. Különböző extrakciós technikákat (Soxhlet-extrakció, ultrahanggal segített extarkció, macerálás) használunk laboratóriumi és félüzemi méretben különböző polaritású oldószerek alkalmazva. Félüzemi méretben szuperkritikus extrakciót is végzünk szén-dioxid és/vagy CO2 és koszolvens oldószerekkel egy környezetbarát technológiát alkalmazva. Optimalizáljuk az alkalmazott extrakciós módszereket a különböző aktivitású kivonatok hozamára kísérlettervezéssel. A bioaktív komponenseket tartalmazó kivonatoknak vizsgáljuk a különböző biológiai aktivitását (antioxidáns és antimikróbás hatások), valamint mérjük a komponensek mennyiségét különböző analitikai technikákkal (spektrofotometria, GC, HPLC).
Vegyész- és biomérnök BSc és MSc hallgatókat várunk, akik szeretnek laboratóriumban dolgozni, különböző méretű készülékekkel akár nyomás alatti készülékekkel.