Log in  

   

A szuperkritikus szén-dioxidos extrakció egy modern, környezetkímélő elválasztási módszer. Napjainkban már elterjedten alkalmazzák ipari méretben is, elsősorban élelmiszeripari vagy kozmetikai felhasználású termékek előállítására. Előnye, hogy így tiszta, szerves oldószernyomoktól mentes termék állítható elő, aminek értéke sokkal nagyobb, mint a hagyományos oldószerekkel előállított kivonatoké.

A kutatómunka célja értékes növényi anyagok (pl. antioxidánsok, színezékek) szuperkritikus extrakciójának vizsgálata gyógyászati, kozmetikai és élelmiszeripari célra alkalmas adalékok előállítása céljából. A doktoráns feladata a szuperkritikus extrakció optimális műveleti paramétereinek meghatározása, a termékek (extrakt és maradék) minőségi összehasonlítása a hagyományos módon (vízgőz-desztillációval és oldószeres extrakcióval) nyerhető termékekkel.

 A feladat részletezése

·       A szuperkritikus extrakció műveletének megismerése. A kísérletekhez a BME Vegyipari Műveletek Tanszékén rendelkezésre áll egy 5 dm3 extraktor térfogatú, max. 500 bar és max. 200 °C paraméterekkel üzemeltethető laboratóriumi készülék.

·       Laboratóriumi kísérletek végzése a növényi hatóanyag kinyerésére. Az előkészítés (őrlés, stb.) hatásának vizsgálata az extrahálhatóság és a termék minőségére. Az extrakció üzemviteli paramétereinek (nyomás, hőmérséklet, oldószeráram, extrakciós idő) változtatásával az elválasztás kedvező körülményeinek meghatározása. Analitikus szakember irányításával az extrakt minőségének meghatározása.

·       Az extrakció anyagmérleg egyenleteiből kiindulva egyszerűsített matematikai modellek alapján a művelet számítása.

 

·       A fitoanalitikai vizsgálatok egy része együttműködés keretében a SOTE Gyógynövény- és Drogismereti Intézetében történik.

   
© BME, Research Group on Supercritical Fluids, 2015